Skip to Content

Hoe was je babykleertjes met de hand of in de machine?

De kleertjes van je oogappel proper houden, vormt een belangrijk onderdeel van de dagelijkse zorg voor je baby. Le Chat® leert je hoe je babykleertjes gemakkelijk kunt wassen.

Zo was je babykleertjes zonder stress

Kersverse ouders hebben al meer dan genoeg om handen, zonder dat ze zich ook nog eens druk moeten maken om de was. Je vindt hier alles wat je moet weten over hoe je babykleertjes het beste wast. Op die manier duurt dat niet al te lang en heb je nog voldoende tijd over voor de dagelijkse zorg voor je kleintje.

Hoe was je babykleertjes in de wasmachine?

Voor je baby zijn propere kleertjes natuurlijk belangrijk. Maar laten die nu net razendsnel weer vuil zijn! Vaak moet je de outfit van je kind meermaals per dag weer vervangen en dat betekent onvermijdelijk veel was. Gelukkig kan babykleding meestal in de wasmachine worden gewassen volgens de wassymbolen op het kledingstuk. Gewoonlijk doe je hetzelfde als met je machinewasbare delicate stukken.

We tonen je stap per stap hoe je dat ‘babywasje’ doet:

 1. Sorteer de was naar kleur, in licht, donker en wit.
 2. Als er vlekken op basis van proteïnen op de kleding van je baby zitten, zoals spuug, braaksel, uitwerpselen of urine, spoel je ze best onmiddellijk onder koud water uit. Ook vlekken op basis van olie kunnen onder koud water worden afgespoeld, ongeacht wat er bij de wasvoorschriften vermeld staat. Gebruik geen warm water om vlekken op basis van proteïnen of oliën te behandelen, want dan kunnen ze net uitharden.
 3. Behandel de vlek voor door er een kleine hoeveelheid wasmiddel op aan te brengen en het hele kledingstuk in koud water te laten weken. Bij recente vlekken is een half uurtje meestal wel genoeg. Zitten de vlekken er al langer of zijn ze moeilijk te verwijderen, laat je de kleding beter een hele nacht weken.
 4. Was het kledingstuk volgens de wasvoorschriften in de wasmachine. Gebruik een wasmiddel met een formule die geschikt is voor de gevoelige huid van je baby. Voor babykleertjes zijn wasmiddelen met een hypoallergeen parfum* uitermate geschikt, zoals Le Chat Bébé. Stel bij twijfel het milde of delicate wasprogramma in en gebruik koud water.
 5. Controleer of de vlek verdwenen is. Nog niet weg? Behandel de vlek dan opnieuw voor en was het kledingstuk nogmaals.

Hoe was je babykleertjes met de hand?

Sommige babykleertjes kunnen niet in de machine, zoals die ultraschattige formele feestoutfit bv. Maar ook daar, geen zorgen. Babykleertjes met de hand wassen is heel eenvoudig!

 1. Spoel eventuele vlekken onder koud water uit.
 2. Behandel ze voor door er een kleine hoeveelheid wasmiddel voor babykleertjes in te wrijven. Test het product bij erg delicate stoffen eerst even op een onopvallende plek uit. Week het kledingstuk dertig minuten in koud water of de hele nacht bij hardnekkige vlekken.
 3. Vul de spoelbak of een emmer met koud water. Voeg een kleine hoeveelheid van het wasmiddel voor de gevoelige huid toe en roer even door.
 4. Dompel het kledingstuk erin onder en laat vijftien tot dertig minuten weken. Wrijf vlekken regelmatig even tegen elkaar om ze los te weken.
 5. Spoel grondig. Als er wasproduct op het kledingstuk achterblijft, kan dat de babyhuid achteraf irriteren.
 6. Hang het kledingstuk op om het te laten drogen.

Waarom babykleertjes wassen voor het eerste gebruik en hoe?

Babykleertjes moeten altijd voor het eerste gebruik gewassen worden. Op nieuwe kledij worden immers vaak chemicaliën gebruikt om ze er fris en kraaknet uit te laten zien. Omdat ouders al voor de geboorte van hun kindje babykleertjes inslaan, is het bij de eerste wasbeurt vooraf nog niet duidelijk of hun nieuwgeborene last zal hebben van allergieën of gevoelig zal zijn voor bepaalde wasproducten. Je wast babykleertjes voor de bevalling dan ook best bij de warmst mogelijke toegelaten temperatuur zoals vermeld op de wasvoorschriften, met een extra spoelbeurt en in water alleen, voor het geval je baby zelfs voor de mildste wasproducten gevoelig blijkt te zijn. Droog ze in de droogtrommel op lage temperatuur.

Wanneer je de babykleertjes precies wast, is geheel aan jou. Sommige ouders doen dat al maanden voor de geboorte en bergen ze dan in een stofvrije lade op. Maar iets langer wachten kan natuurlijk ook.

Zodra je baby er is, kun je een paar artikelen voorwassen met een wasmiddel van Le Chat Bébé en controleren of ze een reactie vertonen. Zo niet, is het waarschijnlijk prima om dit zachte wasmiddel te blijven gebruiken voor de rest van de kleding van je baby. Wend je tot je kinderarts voor advies als je vragen hebt over wasmiddelen voor je baby.

*Ontwikkeld om het risico op allergische reacties zoveel mogelijk te beperken

Gerelateerde artikels

 • Comfortabele kledij: 12 tips voor het wassen van babykledij

 • Onze tips om een knuffel te wassen

 • Babyverzorging : do's en don'ts

Gerelateerde producten

 • Le Chat Bébé

  Le Chat Bébé