Hoe functioneert je huid?

De huid is een orgaan met een complexe structuur. Het wordt beïnvloed door de externe omgeving en beschermt het lichaam tegen schadelijke factoren. We laten onze deskundige, dokter Dominique Tennstedt dermatoloog-allergoloog aan het UCL, aan het woord.

Waaruit bestaat de huid?

De huid is opgebouwd uit drie weefsellagen:

  • het hypodermis of subcutis,

  • het dermis of de lederhuid,

  • het epidermis of de opperhuid, die ook de bovenste laag van de huid, de hoornlaag, omvat.

De drie lagen van de huid zijn samen ongeveer twee millimeter dik.

Welke functie heeft onze huid?

De huid is niet alleen ons grootste orgaan, hij vormt ook een cruciaal beschermend omhulsel rond ons lichaam. Hij regelt onze temperatuur en houdt ons lichaam gehydrateerd (het lichaam van een volwassen persoon bestaat gemiddeld voor 60% uit water, en dat percentage kan bij baby’s nog hoger liggen).

Hoe vervult onze huid zijn taak?

Onze huid beschermt het lichaam deels dankzij de hoornlaag, die de opperhuid bedekt en een zeer specifieke samenstelling heeft met een lichtzure pH-waarde. De hoornlaag bestaat uit natuurlijke vochtvasthoudende factoren (de NMF of natural moisturizing factor), die de ‘bewakers’ zijn van de vochthuishouding van de huid. Ze houden water vast en voorkomen dat het naar de oppervlakte komt en verdampt. De NMF worden beschermd door de epidermale lipiden (vet): samen vormen ze de hydrolipidische film. Soms gebeurt het dat de samenstelling van die hydrolipidische film verandert.

Wat gebeurt er als de hoornlaag beschadigd wordt?

De huidbarrière is verzwakt en kan zijn beschermende functie tegen externe agressors niet langer optimaal uitoefenen. Die agressors dringen vervolgens de huid binnen, verstoren het evenwicht en kunnen huidaandoeningen veroorzaken.

Over welke potentiële agressors spreken we?

De weersomstandigheden – koude, wind, te droge lucht, … - zijn voor de hand liggende factoren die de huid uitdrogen en verzwakken. Maar er zijn ook andere factoren in onze omgeving die huidproblemen kunnen veroorzaken, zoals zeep, cosmetica, vervuiling, allergenen, parfum, wasmiddelen, chemische producten, detergenten, enz.

Kan een wasmiddel schadelijk zijn voor de huid?

Zeker, door de aanwezigheid van bepaalde stoffen kunnen wasproducten huidaandoeningen zoals dermatitis, huidirritatieeczeem of allergieën veroorzaken, vooral bij personen met een gevoelige huid of huidproblemen.

Conclusie

Om de schadelijke effecten op onze huid te beperken, kies je voor verzorgingsproducten, onderhoudsproducten en wasproducten die goed verdragen worden door je huid. Het is van levensbelang om de sleutelfuncties van de huid, dat fascinerende defensieorgaan, te beschermen.

Gerelateerde artikels

  • Vijf tips om gevoelige of droge huid te verzorgen

  • Negen tips om te wassen met respect voor de gevoelige of allergische huid

  • Onze tips voor het wassen van je kleding met respect voor je huid

Gerelateerde producten

  • Le Chat Poeder Sensitive

    Le Chat Poeder Sensitive

  • Le Chat Gel Sensitive

    Le Chat Gel Sensitive