Eczeem bij kinderen: wat te doen?

Onze expert, Dokter Dominique Tennstedt, dermato-allergoloog aan de UCL, legt uit hoe u de onaangename gevolgen van eczeem bij kinderen kunt verminderen.

Wat is eczeem en wat zijn de gevolgen voor de huid?

Bijna 30% van de patiënten van de dermatoloog hebben last van eczeem of dermatitis. Het is de meest voorkomende huidaandoening. Bij kinderen is atopisch of baby-eczeem de meest frequente vorm. De kwaal ontstaat vaak op heel jonge leeftijd, meestal eerst in het gezicht en daarna in de huidplooien zoals knieën en ellebogen. Erfelijke factoren lokken in dit geval de ziekte vaak uit. Bij deze kinderen is de huidstructuur atypisch en gaat de huid overreageren op omgevingsfactoren.

Een normale huid houdt water vast, waardoor allergenen niet door de huid kunnen dringen. Bij probleemhuiden zoals eczeem vergeet de opperhuid dat hij een beschermende rol moet spelen: hij houdt het water niet langer vast en droogt uit.

Tegelijk laat de huid allergenen veel gemakkelijker door, waardoor een onevenredige reactie ontstaat van het immuunsysteem. De huid is rood en droog en kan heel ernstige jeuk veroorzaken. Sommige kinderen krabben zich tot bloedens toe.

Waarom heeft mijn kind eczeem?

Eczeem kan verschillende oorzaken hebben. Zowel voeding, erfelijke factoren als contactallergieën kunnen eczeem uitlokken. Spreek erover met je arts, hij zal je helpen zoeken naar de uitlokkende factoren. Wees geduldig en wanhoop niet, het kan een tijdje duren om alle triggers te bepalen.

Verwijder de oorzaak!

Je kan de oorzaken van eczeem achterhalen door een plakproef te laten uitvoeren. De arts bepaalt op voorhand welke allergenen hij wil testen en brengt die op de huid aan met hypoallergene* pleisters. Zodra de oorzaken van het eczeem bij je kind bepaald zijn, is het zaak om die factoren zo veel mogelijk te elimineren. En als je dan toch bezig bent, probeer zoveel mogelijk andere mogelijke allergenen te verwijderen, stof bijvoorbeeld is een broeihaard voor de huisstofmijt.

Opgelet voor transpiratie!

Als je kindje gezweet heeft, was je hem best zo snel mogelijk en doe je hem propere kleren aan, want als het zweet opdroogt kan het eczeem verergeren.

Wikkel je baby in zacht katoen

Geef de voorkeur aan 100% katoenen ondergoed en kleren die in contact komen met de huid. Vermijd wol of synthetische materialen die zijn kwetsbare huid kunnen irriteren.

Perfect schone was en hypoallergeen wasmiddel!

Wissel de outfit van je baby vaker wel dan niet en was zijn kleertjes enkel met hypoallergeen* wasmiddel zoals dat van Le Chat. Wasmiddel van Le Chat werd uitvoerig getest en bevat enkel bestanddelen die niet agressief zijn en de natuurlijke huidbarrière van je kindje beter beschermen.

Mag je zwemmen als je last hebt van eczeem?

Je mag zeker met je kindje naar het zwembad, behalve als het eczeem ontstoken is of als er open wondjes op de huid zijn. Door de chloor kan de huid uitdrogen, dus hydrateer je de huid daarna best met een aangepaste crème.

Is de zon goed tegen eczeem?

Behalve als je kindje last heeft van zonneallergie, is een beetje zon in combinatie met zeewater doorgaans heel heilzaam voor eczeem. Maar opgelet, alles met mate: je baby mag echt niet te lang in de zon. Bedek altijd zijn hoofdje en bescherm ook zijn huid tegen de zon. Hetzelfde geldt voor baden in zee: het mag, maar niet te lang, want zeewater kan de huid uitdrogen.

* Ontwikkeld om het risico op allergische reacties mogelijk te beperken.

Gerelateerde artikels

  • Comfortabele kledij: 12 tips voor het wassen van babykledij

  • Onze tips om een knuffel te wassen

  • Babyverzorging : do's en don'ts

Gerelateerde producten

  • Le Chat Bébé

    Le Chat Bébé