Skip to Content

Welk wasmiddel gebruiken voor de gevoelige huid?

Vermijd irritaties en allergieën als gevolg van wasmiddelresten door te kiezen voor een wasmiddel voor de gevoelige huid, dat bestaat uit niet-agressieve bestanddelen.

Hoe kan een wasmiddel invloed hebben op de huid van iemand die het product niet heeft gebruikt?

“Restanten van wasmiddel kunnen achterblijven op gewassen kleren, als ze niet grondig genoeg gespoeld zijn bijvoorbeeld. Je ziet die restanten niet maar ze kunnen vervelende huidirritaties veroorzaken.”

Zijn sommige mensen vatbaarder voor huidreacties dan andere?

“Inderdaad. Huidproblemen door wasmiddelen komen vaker (maar niet alleen) voor bij mensen met een gevoelige huid, zoals kleine kinderen, en mensen met aanleg voor allergieën.”

Wat veroorzaakt die intoleranties?

“Een wasmiddel moet veel kunnen: wassen, vlekken verwijderen, parfumeren, witte was doen stralen, kalk neutraliseren, rekening houden met het soort textiel, enz. De formule is dus ingewikkeld en bestaat uit een reeks ingrediënten zoals oppervlakteactieve stoffen, parfum, enzymen en bleekmiddelen bijvoorbeeld. De huid kan sommige van die bestanddelen slecht verdragen, waardoor irritaties of allergieën ontstaan.”

Hoe komt het dat de huid reageert?

“Er bestaat hier geen eenduidig antwoord op. Het hangt zowel af van de bestanddelen die de producent kiest, als van de gevoeligheid van de huid en/of de allergische aanleg van de persoon in kwestie. De wasactieve bestanddelen of oppervlakteactieve stoffen in een wasmiddel zijn essentieel om het vuil te verwijderen. Maar ze hebben ook een sterk uitdrogende werking die de huidbarrière verzwakt, waardoor de huid vatbaarder wordt voor irritaties. In 60 tot 80% van de gevallen is huidirritatie te wijten aan de wasactieve bestanddelen.”

Hoe uiten deze irritaties zich?

Huidirritatie is een plaatselijke ontsteking. Het is een zogenaamde ‘mechanische’ reactie op de detergenten: de huid kan rood, droog en gebarsten zijn, branderig aanvoelen en trekken. Jeuk komt zelden voor. De reactie van de huid is meestal beperkt tot de zone die in contact is gekomen met de kleding.”

Kunnen die bestanddelen in wasmiddel ook allergieën uitlokken?

Allergische reacties komen veel minder vaak voor dan irritaties maar een allergische dermatitis kan inderdaad veroorzaakt worden door de wasactieve bestanddelen of oppervlakteactieve stoffen, vooral als de huidbarrière schade ondervindt. De huid kan overgevoelig worden voor de tensioactieve stof zelf of voor andere bestanddelen in het wasproduct, zoals enzymen, parfum, kleurstof, enz.”

Kunnen we stellen dat een verzwakking van de huidbarrière door bepaalde wasmiddelbestanddelen de oorzaak is van zowel irritaties als allergieën?

“Absoluut, daarom is het echt aangeraden om te kiezen voor wasmiddelen die bestaan uit niet-agressieve ingrediënten, die de huidbarrière optimaal beschermen. De producten van Le Chat Sensitive zijn in dat opzicht ontwikkeld in samenwerking met artsen en dermatologen en werden ook dermatologisch getest.”

Gerelateerde artikels

  • Vijf tips om gevoelige of droge huid te verzorgen

  • Negen tips om te wassen met respect voor de gevoelige of allergische huid

  • Onze tips voor het wassen van je kleding met respect voor je huid

Gerelateerde producten

  • Le Chat Wasverzachter

    Le Chat Wasverzachter