Skip to Content

Wat is huidirritatie?

Anders dan bij allergieën kan huidirritatie zich op vele manieren manifesteren en worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals het wasmiddel.

Une lessive testée dermatologiquement qui respecte les peaux sensibles avec un parfum hypoallergénique* comme Le Chat Sensitive.

Utilisez un adoucissant avec un parfum hypoallergénique* qui, contribue à éviter les irritations causées par le frottement de textiles rugueux sur la peau.

En wat is huidirritatie?

Huidirritatie of dermatitis is een plaatselijke en omkeerbare ontstekingsreactie op het huidoppervlak. In tegenstelling tot een allergische dermatitis, waar huidirritatie vaak mee wordt verward, wordt ze dus niet veroorzaakt door een abnormale reactie van het immuunsysteem. Huidirritaties komen veel vaker voor dan echte huidallergieën.”

Hoe uit huidirritatie zich?

“Als de huid geïrriteerd is, is hij rood en gezwollen: er is sprake van een erytheem. De huid kan ook droog en gebarsten zijn met een brandend of trekkend gevoel, zonder dat er daarom blaasjes te zien zijn. Jeuk komt zelden voor en de irritatie beperkt zich tot een specifieke zone op de huid. Als het bijvoorbeeld gaat om contactdermatitis door kleding, beperkt de reactie van de huid zich tot de zone die in contact is gekomen met de kleren.”

Wat veroorzaakt contactdermatitis?

Huidirritatie kan verschillende oorzaken hebben. Ze zijn in twee grote categorieën onder te verdelen: enerzijds irritatie veroorzaakt door herhaaldelijke wrijving, door contact met een ruwe, schurende of prikkende stof zoals wol en anderzijds irritatie veroorzaakt door contact met irriterende producten zoals oplosmiddelen, minerale oliën, oppervlakteactieve stoffen, bijtende zeep, maar ook wasmiddelen.”

Hoe kan kleding contactdermatitis veroorzaken?

“Kleding staat in direct contact met de huid. Een typisch voorbeeld is de pure wollen trui gedragen door iemand met een gevoelige huid. De prikkende en irriterende vezeltjes van wol lokken een contactdermatitis uit, dat is een louter mechanische reactie. Maar huidirritatie kan ook veroorzaakt worden door wasmiddelrestanten op de vezels van slecht gespoelde kleding. Bepaalde wasmiddelrestanten op textiel kunnen het huidoppervlak beschadigen door hun reinigende werking. Het irriterende effect van deze wasmoleculen zijn rechtstreeks gerelateerd aan hun chemische eigenschappen en hun concentratie.”

Hoe vermijd je huidirritatie door kleding?

“Om dit soort irritaties te vermijden, moet het wasmiddel goed uit het wasgoed verwijderd zijn na het wassen. Het is dus aangeraden om de was goed te spoelen, en eventueel een extra spoelbeurt te voorzien. Je gebruikt bij voorkeur een wasmiddel dat speciaal ontwikkeld werd om het risico op huidirritaties te beperken. De producten van Le Chat Sensitive zijn ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers en dermatologen en werden dermatologisch getest.”

Hoe zit het met wasverzachters?

“In tegenstelling tot wasmiddelen zijn wasverzachters ontwikkeld om aan de kleding te blijven hangen. Ze laten een beschermlaag achter op kleren met scherpe en ruwe textielvezels en maken ze zacht en comfortabel.
Een hypoallergene* wasverzachter is aangewezen als je contactdermatitis door kleding wil voorkomen. Het gebruik ervan is sterk aangeraden om het comfort voor mensen met een gevoelige huid of een huidaandoening te vergroten.”

* Ontwikkeld om het risico op allergische reacties mogelijk te beperken

Gerelateerde artikels

  • Vijf tips om gevoelige of droge huid te verzorgen

  • Negen tips om te wassen met respect voor de gevoelige of allergische huid

  • Onze tips voor het wassen van je kleding met respect voor je huid

Gerelateerde producten

  • Le Chat Poeder Sensitive

    Le Chat Poeder Sensitive

  • Le Chat Gel Sensitive

    Le Chat Gel Sensitive