Skip to Content

Wat is een gevoelige huid?

ONZE EXPERT AAN HET WOORD
Une lessive testée dermatologiquement qui respecte les peaux sensibles avec un parfum hypoallergénique* comme Le Chat Sensitive.

Utilisez un adoucissant avec un parfum hypoallergénique* qui, contribue à éviter les irritations causées par le frottement de textiles rugueux sur la peau.

“De huid is een orgaan dat bestaat uit drie opeenliggende weefsellagen, die samen een barrière vormen tegen de omgeving. Niet elke huid reageert echter op dezelfde manier op offensieven, de ene is al kwetsbaarder dan de andere. We spreken dan van een reactieve huid, of een gevoelige huid.”
 
“Een gevoelige huid zal dus extremer reageren op bepaalde invloeden zoals temperatuurschommelingen, koude, warmte, blootstelling aan de zon, of ook nog hevige emoties (zoals stress) en hormonale veranderingen (zoals een zwangerschap of maandstonden).”

Hoe uit een gevoelige huid zich? En wat zijn de oorzaken?

“Een gevoelige huid manifesteert zich door jeuk of een trekkend of warm gevoel. De gevoeligheid van de huid kan acuut zijn of permanent (als je een atopische huid hebt), en betrekking hebben op alle huidtypes: vette, gemengde of droge huid, lichte, donkere of matte huid.
Een gevoelige huid kan uiteenlopende oorzaken hebben: erfelijkheid (atopische huid of een huid die lichter en dunner is dan gewoonlijk), gebruik van agressieve producten en cosmetica, beschadiging (door blootstelling aan de zon, vervuiling of stress, …) of een allergie (aan geneesmiddelen of cosmetica).”

Hoe kan iemand met een gevoelige huid zich het beste beschermen?

“Vooraleer je overgaat tot het gebruik of de aanschaf van een nieuw product, is het belangrijk dat je de aanwezigheid van mogelijke irriterende bestanddelen zoals bewaarmiddelen, fruitzuren, chemische zonnefilters, bepaalde zepen, … leert te herkennen.
Een gevoelige huid houdt het meest van neutrale producten met zo weinig mogelijk ingrediënten en zonder geurstoffen, bewaarmiddelen of tensioactieve stoffen. Hoe minder bestanddelen, hoe kleiner het risico op een reactie van de huid.
Probeer vooral hypoallergene producten te gebruiken, zoals je wasmiddel bijvoorbeeld. Wasactieve stoffen kunnen immers op het wasgoed achterblijven als die onvoldoende gespoeld wordt en zo de huidbarrière aantasten, waardoor huidirritaties kunnen ontstaan.
Daarom raad ik echt aan om wasmiddelen te gebruiken die enkel niet-agressieve bestanddelen bevatten en de huidbarrière beschermen. De wasproducten van Le Chat Sensitive zijn ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers en dermatologen, om het risico op allergieën en huidirritaties tot een minimum te beperken.” 

Gerelateerde artikels

  • Vijf tips om gevoelige of droge huid te verzorgen

  • Negen tips om te wassen met respect voor de gevoelige of allergische huid

  • Onze tips voor het wassen van je kleding met respect voor je huid

Gerelateerde producten

  • Le Chat Poeder Sensitive

    Le Chat Poeder Sensitive

  • Le Chat Gel Sensitive

    Le Chat Gel Sensitive