Vijf veelgestelde vragen over de huid

ONZE EXPERT AAN HET WOORD
Om een zo accuraat mogelijk antwoord op onze vragen te krijgen, gingen we langs bij dokter Dominique Tennstedt, dermato-allergoloog van de UCL in Brussel.

Zijn huidaandoeningen erfelijk?

“Absoluut! Atopische dermatitis komt voor bij 20% van de kinderen (en verdwijnt meestal rond de puberteit). Dat wil zeggen dat er in de familie personen zijn met astma, eczeem of hooikoorts, alle ‘atopische’ gevallen.”

Is er een verschil tussen de huid van mannen en die van vrouwen?

“In het algemeen geldt dat de huid bij vrouwen iets dunner is dan bij mannen. Maar er zijn ook vrouwen met een heel dikke huid, en mannen met een dunne en/of gevoelige huid. Crèmes, foundation en andere cosmeticaproducten verhogen het risico op irritaties of eczeem. De verschillen tussen de huid van mannen en vrouwen zijn mijns inziens vooral maatschappelijk gerelateerd, eerder dan dat ze genetisch of aangeboren zijn.”

Hebben de weersomstandigheden een invloed op de reactie van de huid?

“Ja, je ziet dat blootstelling aan de zon de symptomen van eczeem soms verzacht, en dat de huid minder gevoelig wordt… op voorwaarde dat dit in beperkte mate gebeurt natuurlijk! En vochtige lucht is meestal beter voor de huid dan droge lucht. Bij mensen die vaker in ruimtes vertoeven waar de airco aanstaat, wordt de huid gevoeliger omdat de lucht droger is dan normaal het geval is.”

Wat gebeurt er met de huid als we verouderen? Is er een verschil tussen mannen en vrouwen?

“Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen. Hoe ouder we worden, hoe dunner, gevoeliger en droger onze huid wordt. Hij gaat sneller jeuken en verdraagt irriterende stoffen minder goed. Ik raad natuurlijk af om te lang en te veel in de zon te zitten want ons zonnekapitaal geraakt meer en meer uitgeput naarmate we ouder worden.”

Welke invloed heeft vervuiling op onze huid?

“De enige zekerheid die we hebben, is dat vervuiling de veroudering van onze huid versnelt. Vooral de micropartikels zijn schadelijk. Maar het kan zijn dat alle andere stoffen ook een bepaalde invloed hebben. Sommige dermatologen beweren dat 80% van de huidveroudering te wijten is aan onze omgeving, door vervuiling en blootstelling aan de zon. De andere 20% komt door de leeftijd en genetische aanleg. De ozon en fijne stofdeeltjes in vervuilde lucht doen de antioxidanten die van nature aanwezig zijn in de opperhuid drastisch dalen. Beetje bij beetje verzwakt de natuurlijke barrière van onze huid.”

Gerelateerde artikels

  • Vijf tips om gevoelige of droge huid te verzorgen

  • Negen tips om te wassen met respect voor de gevoelige of allergische huid

  • Onze tips voor het wassen van je kleding met respect voor je huid

Gerelateerde producten

  • Le Chat Poeder Sensitive

    Le Chat Poeder Sensitive

  • Le Chat Gel Sensitive

    Le Chat Gel Sensitive