Skip to Content

Is er een verband tussen wasmiddelen en huidproblemen?

ONZE EXPERT AAN HET WOORD
Heel wat mensen hebben tegenwoordig te kampen met huidproblemen. Ligt de oorzaak bij de wasmiddelen die ze gebruiken? We vragen het aan een specialist in dermatologie, dokter Dominique Tennstedt, dermato-allergoloog aan de UCL.

Voor alle duidelijkheid: ja, een wasmiddel kan een vervelende en soms zelfs pijnlijke huidreactie uitlokken als de kleren die gewassen zijn met het product in aanraking komen met de huid, maar die reacties zullen niet systematisch bij iedereen opduiken.

Hoe kan een wasmiddel invloed hebben op de huid van iemand die het product niet heeft gebruikt?

Restanten van wasmiddel kunnen achterblijven op gewassen kleren, als ze bijvoorbeeld niet grondig genoeg uitgespoeld zijn. Deze restanten zijn niet zichtbaar maar ze kunnen wel vervelende huidirritaties veroorzaken.

Wat veroorzaakt die intoleranties?

De was-actieve bestanddelen of oppervlakte-actieve stoffen in een wasmiddel zijn essentieel om vuil te verwijderen maar ze hebben ook een erg uitdrogende werking die de huidbarrière verzwakt en dus huidreacties kan uitlokken. In 60 tot 80% van de gevallen gaat het om huidirritaties. Een allergische reactie op de reinigende bestanddelen komt veel minder vaak voor.

Er is een duidelijk onderscheid tussen irritaties en allergieën.

Een heel duidelijk voorbeeld is de trui uit pure wol. Iemand met een atopische huid (iemand die allergisch aangelegd is) kan die onmogelijk verdragen. Men kan echter niet allergisch zijn voor wol. Het zijn de prikkende en irriterende vezeltjes die contactdermatitis uitlokken. Toch gaat het in dit geval om een puur mechanische irritatiereactie en niet om een echte allergie.

Kunnen oppervlakte-actieve stoffen ook allergieën uitlokken?

Allergische reacties komen veel minder voor dan irritaties, maar een allergische dermatitis kan inderdaad veroorzaakt worden door de reinigende bestanddelen of oppervlakte-actieve stoffen, vooral als de huidbarrière schade ondervindt. De huid kan overgevoelig worden voor de tensioactieve stof zelf, of voor andere bestanddelen in het wasproduct zoals enzymen, parfum, kleurstof enz.

Verdraagt de huid het ene wasmiddel beter dan het andere?

Jazeker, want de tolerantie van de huid hangt af van de samenstelling van het wasproduct, daarom kies je beter voor was formules met niet-agressieve bestanddelen die de huidbarrière beschermen. De wasproducten van Le Chat Sensitive werden ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers en dermatologen om het risico op allergieën en huidirritaties tot een minimum te beperken. Let er ook op dat het wasgoed voldoende uitgespoeld is om zo veel mogelijk wasmiddelrestanten te verwijderen en gebruik een wasverzachter.

Wat doe je als je vermoedt dat een wasmiddel huidirritatie veroorzaakt?

Verander eerst en vooral van wasmiddel en gebruik een hypoallergeen* product dat dermatologisch getest werd, maar dat betekent niet dat het huidprobleem spontaan verdwijnt. Je gaat best ook naar een dermatoloog om meer specifieke plakproeven te laten uitvoeren om de oorsprong van het probleem te achterhalen.

* Ontwikkeld om het risico op allergische reacties mogelijk te beperken

Gerelateerde artikels

  • Vijf tips om gevoelige of droge huid te verzorgen

  • Negen tips om te wassen met respect voor de gevoelige of allergische huid

  • Onze tips voor het wassen van je kleding met respect voor je huid

Gerelateerde producten

  • Le Chat Poeder Sensitive

    Le Chat Poeder Sensitive

  • Le Chat Gel Sensitive

    Le Chat Gel Sensitive