Skip to Content

Onze tips om zorg te dragen voor wasbare luiers

Ben je sceptisch over wasbare luiers? Toch hebben ze veel voordelen! Afgezien van het esthetische aspect waardoor ze op kleding lijken, zijn ze economisch, ecologisch en hypoallergeen omdat ze geen chemische toevoegingen bevatten. Welke modellen wasbare luiers zijn er? Hoe kan je ze best wassen? Volg onze tips!

Eendelig systeem (1D)

Het eendelig systeem lijkt sterk op een wegwerpluier. Dit soort luiers bestaat uit een klassieke luier waaraan een beschermend broekje is genaaid. Er bestaan ook wasbare '1D-luiers met zakje' waarvan het absorberende deel ('insert') in een zakje glijdt dat niet dichtgenaaid is.

Tweedelig systeem (2D)

Zoals de naam al aangeeft, combineert dit luiersysteem twee elementen: een vochtvast broekje, dat 3 keer kan worden gedragen voordat het gewassen moet worden en een absorberend element dat bij elke vervanging moet worden gewassen.

Driedelig systeem (3D)

Nog voordeliger, maar ook minder courant, zijn de wasbare 3D-luiers die bestaan uit een "broekje + zakje + insert"!

Onderhoudsinstructies voor wasbare luiers

Wasbare luiers zijn gemaakt van stof en van natuurlijke absorberende materialen. Ze moeten dan ook zorgvuldig worden gewassen, maar anders dan wat vaak wordt gedacht, is dit soort luiers zeer gemakkelijk te onderhouden. Terwijl ze allemaal machinewasbaar zijn op 40°C, mogen sommige in de machine op 60°C, en katoenen en hennepluiers zelfs op 90°C. Als je luiers wast, kun je de dosis wasmiddel door 4 delen en de centrifugecyclus beperken tot 800 toeren/minuut om te voorkomen dat de luiers te snel slijten. 

Goed om te weten:

Vermijd het gebruik van wasverzachter of witte azijn, want dit kan de luiers vettig maken en hun absorptievermogen doen afnemen. Ook bleekmiddel is af te raden, want dit kan de luiers beschadigen en uw baby's huid irriteren.

Meer weten over de verzorging van babylinnen? Raadpleeg al onze artikelen over het wassen van linnen voor de gevoelige huid.

Gerelateerde artikels

  • Comfortabele kledij: 12 tips voor het wassen van babykledij

  • Onze tips om een knuffel te wassen

  • Babyverzorging : do's en don'ts

Gerelateerde producten

  • Le Chat Bébé

    Le Chat Bébé