Skip to Content

ABC van huidproblemen bij je baby

Lees meer over terugkerende huidproblemen bij baby's en hoe u deze kunt herkennen.

Aardbeivlek

Niet te verwarren met wijnvlek of angioom. De roze of rode vlekken – soms met bultjes - verschijnen enkele dagen na de geboorte. Soms groeien ze daarna nog. Rond de leeftijd van zes maanden beginnen de vlekken meestal te verdwijnen, maar dat kan lang duren, soms zelfs tot de leeftijd van vijf jaar. Te grote of vervelende aardbeivlekken kunnen weggehaald worden.

Babyeczeem

Atopische dermatitis of babyeczeem is een erfelijke aandoening die vanaf de derde maand na de geboorte kan opduiken. Meestal is dat in het aangezicht, soms in de knieholten of elleboogplooien. Er verschijnen rode vlekken en de huid is droog, jeukt, schilfert en prikt. Er ontstaan blaasjes of huiduitslag die ook vochtig kan zijn. Warmte en materialen zoals zeep of wol maar ook stress, voedselallergenen of pollen kunnen dit eczeem verergeren. Een aangepaste medische behandeling is nodig.

Droge huid

Ook baby’s kunnen, net zoals volwassenen, last hebben van een droge huid. De natuurlijke vetlaag van de huid verdwijnt, de huid verstrakt en wordt gevoelig.
De zon – zeker in combinatie met water - , droge, koude winterlucht en te droge lucht binnenshuis door verwarming kunnen oorzaken zijn van een droge huid bij baby’s. Wees dus alert!

Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende vormen van huidontsteking. Vaak treden er verschillende symptomen tegelijk op, zoals jeuk en rode vlekken, afschilfering van de bovenste lagen van de huid, kleine pukkeltjes of blaasjes. Klik hier als je meer wil weten over eczeem.

Hormonale pukkeltjes

Ongeveer drie weken na de geboorte, en soms ook nog enkele weken later, kunnen rode puntjes verschijnen op het aangezicht en de nek van je baby. Ze worden veroorzaakt door de hormonen van de mama die nog in het bloed aanwezig zijn en zullen na een tijdje vanzelf verdwijnen.

Luierdermatitis

Urine en stoelgang kunnen zeer irriterend zijn voor de babyhuid en luieruitslag veroorzaken. Wrijving langs de billen kan de uitslag erger maken, zeker als de luier vuil is. Verschoon je baby daarom regelmatig en gebruik geen gewone zeep of geparfumeerde vochtige doekjes. Wrijf de billetjes in met zinkzalf of zinkolie.

Melkkorstjes

Zie je gelige of witachtige korstjes verschijnen op het voorhoofd van je pasgeborene? Dat is een onschuldige vorm van seborroïsch eczeem of berg. Je kan de huid inwrijven met babyolie, eventjes laten inwerken en dan zachtjes afwassen. Na enkele dagen verdwijnen de melkkorstjes meestal.

Wijnvlek

Een angioom of wijnvlek is roze tot paarsachtig van kleur, en verschijnt het vaakst in het aangezicht en de hals, doordat kleine haarvaatjes rond een bepaalde plek uitzetten. De huidafwijking is niet erfelijk en verdwijnt ook nooit spontaan. De vlekken kunnen chirurgisch helderder gemaakt worden met een laser of met een behandeling met bètablokkers om de bloeddruk in die bloedvaten te beïnvloeden.

Gerelateerde artikels

  • Comfortabele kledij: 12 tips voor het wassen van babykledij

  • Onze tips om een knuffel te wassen

  • Babyverzorging : do's en don'ts

Gerelateerde producten

  • Le Chat Bébé

    Le Chat Bébé