Een optimale hygiëne in je woning.
Een gezond en gelukkig leven begint met een goede hygiëne. Neem nu je handen wassen. Hoeveel ‘dingen’ raak je aan op een dag? 50? 60? Een goede handhygiëne is dus belangrijk om besmettingen te voorkomen. En ook thuis is hygiëne natuurlijk belangrijk. Denk maar aan het wassen van kleding, je mondmaskers of de dagelijkse vaat. Le Chat geeft in dit artikel enkele praktische tips voor een smetteloos en hygiënisch resultaat!
Hoe blijft mijn was schoon en vermijd ik besmettingen?
We wassen onze kleding voornamelijk om er elke dag piekfijn en verzorgd bij te lopen. Toch is er nog een andere — niet onbelangrijke — reden: hygiëne. Goed gewassen kleding en huishoudlinnen verminderen immers het risico op het overdragen van besmettelijke zieken!
Sinds de uitbraak van het bekende virus maken ook mondmaskers deel uit van onze ‘kleding’. Vergeet dus zeker niet om je mondmasker regelmatig mee te wassen voor een optimale hygiëne.
De verspreiding van microben vindt meestal plaats via kleding en huishoudlinnen die rechtstreeks in contact staan met onze huid. Poets- en vaatdoeken kan je zelfs het beste na elke schoonmaaksessie wassen!
Om de verspreiding van ziektes en infecties door slecht gewassen textiel te vermijden, moet je ervoor zorgen dat je op een correcte manier de was doet.
- Lees het etiket
Raadpleeg altijd de etiketten van je kleding en volg de wasinstructies. Gebruik ook de correcte dosering wasmiddel en houd je aan de voorgeschreven temperaturen. Voor een optimale hygiëne is het belangrijk dat je kleding gewassen wordt op de maximum aanbevolen temperatuur.
- Sorteer je wasgoed
Voor een betere hygiëne is het belangrijk om de vuile was op te delen in 2 categorieën: textiel met een hoog risico (vatbaarder om microben en infecties over te dragen) en een laag risico. Vermijd dus dat je items met een hoog risico (handdoeken, vaatdoeken, sokken, …) samen met textiel met een laag risico (broeken, truien, …) in de wastrommel gooit.
- Droog je was zo snel mogelijk
Zorg ervoor dat je kleding niet te lang nat blijft na het wassen. Overblijvende microben vermeerderen snel in een natte omgeving. Ook het gebruik van wasdrogers zorgt voor een betere hygiëne. Laat de deur van je wasmachine even wagenwijd open staan, zodat de machine kan drogen.
- Maak je wasmachine schoon
Maak de lade en de wasmachine regelmatig (het liefste om de twee weken) schoon. Dit werkt het best bij hoge temperaturen boven de 60°C om biofilms en micro-organismen in het apparaat te verwijderen.
Volg je deze basis tips? Dan kom je al een heel eind en krijgen infecties en ziektes weinig kans. Door je kleren te wassen met de wasmiddelen van Le Chat blijven ze bovendien vlekkeloos schoon, zien de kleuren er altijd even stralend uit en blijft de stof mooi en zacht!
Waar moet ik op letten als ik de vaat doe?
Overweeg het gebruik van een borstel om de vaat te reinigen in plaats van een spons. Het grotere oppervlak van de spons is immers moeilijker schoon te houden.
Gebruik je toch liever een keukenspons? Zorg dat je deze wekelijks verwisselt om zo bacterievorming te voorkomen. Sponzen kunnen worden gereinigd door ze in een bleekoplossing of in de magnetron te laten weken.
Alternatieven : Reinig vuile sponzen door ze te weken in een bleekmiddeloplossing of in de microgolfoven. / Reinig vuile sponzen door ze op hoge temperatuur te wassen in de wasmachine of in de microgolfoven.
BELANGRIJK: denk ook aan je huid!
Le Chat Handafwas bestaat uit drie varianten: Sensitive, Sensitive Jasmin en Pro Nature. De formule is dermatologisch getest en zorgt voor een schone vaat met respect voor de gevoelige huid.
Sponzen worden zijn misschien wel vatbaarder voor bacteriën, maar vaatdoeken kunnen net zo erg zijn. Wij raden aan om de vaatdoeken dagelijks te verschonen.
Vermijd ook het 's nachts weken van je vuile vaat om korsten of resten los te krijgen. Het stilstaande water bevordert immers de verspreiding van bacteriën of schimmels. Het is voldoende om ongeveer 20 minuten te weken in heet water, terwijl je het andere afwaswerk doet.
Ziezo! Dankzij deze tips van Le Chat ken je alvast enkele belangrijke tips voor een goede hygiëne bij je thuis.